28:e maj

28:e maj

En skön morgon och efter frukost åker jag ner till ”smörhöle” där jag tidigare i veckan har hört göktyta sjunga. Klockan är strax efter 07 när jag får höra dess rop en bit in i skogen. Efter att ha smygit mig närmare och närmare får jag till slut syn på dem. Det är två stycken så en häckning är nog inte omöjlig inom någon vecka.

Göktyta, en mästare i kamouflage

 

 Göktyta på gren

 

På kvällen åker jag upp till Högbo för att kolla till en häckande slaguggla. Jag sätter upp mitt gömsle ca 20 meter bakom boplatsen. Ungarna är stora så honan vistas mycket tid utanför boet. Hon flyttar sig mellan några träd i väntan på att hanen ska komma in med mat. Jag sitter några timmar och strax efter kl 21 kommer hanen in med en sork i näbben. Han lämnar över sorken till honan som äter upp huvudet på sorken och flyger sedan in till boet och ger ungarna resten. Nedan kan man se hur hon med sork i klon lyfter från grenen och flyger mot boet.