27:e mars

27:e mars

02.50 och jag kliver upp för att göra ett nytt försök på havsörn i Gysinge. Allt är packat sedan kvällen innan så jag kommer iväg redan kl 03.10 efter att kokat kaffe och klätt på mig. Efter några kilometer möts jag av årets första regnskur? Med vindrutetorkarna på max kör jag vidare mot Gysinge.

Väl framme spänner jag på mig skidorna och glider iväg in i skogen till ljuset från min pannlampa. Jag stanner på flera ställen och lyssnar efter ugglor men det är tyst i skogen. När jag kommer fram till kojan så kollar jag till de tre rävar jag lade ut för några dagar sedan och de två första ser orörda ut men när jag kommer till den tredje så har den tydliga tecken på att någon har varit här och ätit. Spänningen stiger igen och jag kryper in i kojan och drar för dörren. Klockan är nu 04.30 och jag häller upp en första kopp kaffe.

05.40 landar två havsörnar i ett träd ca en kilometer bort. Jag följer dem i kameran och efter en stund bevittnar jag en parning i trädet. En timme senare landar en annan havsörn på isen ca 300 meter bort. Det är en ung havsörn. Han sitter där ett tag men flyger sedan bort. Några korpar flyger in till åteln och käkar lite på räven.

Korp som flyger över maten

 

08.45 En duvhök landar plötsligt på den ena räven och börjar äta. Det är en vuxen hane i vacker fjäderdräkt.

Duvhök på räv

 

Duvhöken äter i ca 15 minuter och försvinner sedan in i skogen. Dagen går utan att något speciellt händer. En havsörn hörs på håll och en annan örn flyger förbi vid några tillfillen men utan att landa.

Duvhöken därimot kommer tillbaka vid flera tillfällen. Den landar både på rådjuret jag lagt ut samt på en av rävarna.

Duvhök på trafikdödat rådjur

 

När någon korp eller örn flyger över myren så breder höken ut sina vingar över bytet. Troligen för att täcka bytet så ingen annan ska se det. Ett intressant beteende jag även sett hos kungsörn och andra rovfåglar.

Duvhöken breder ut vingarna över bytet för att göma det mot konkurrenter som flyger över myren.

Det mulna vädret övergår till regn och jag packar ihop och åker hem.
Inga örnar denna dag…

/Hasse Andersson