27:e februari

27:e februari

Anders och jag bestämmer oss för att ta en tur till Gysinge för att leta utter och hackspett. Kl är 07.30 när jag hämtar upp Anders i bostaden. Det har lovats fint väder så det är med gott humör vi rullar iväg mot Gysinge. Väl framme parkerar vi bilen och häller upp en kopp kaffe och tar lite planeringssnack. Vi har tänkt vi ska ta oss upp mot Lisslen för att där se om vi kan finna några uttrar. När jag tar den första munnen kaffe säger Anders, – vi kanske skulle ta och åka ner mot Västerås och se om vi kan finna några Nötkråkor i stället? När jag sväljer den sista droppen ur koppen är vi redan på väg mot Västerås.

Strax utanför västerås, på ett litet berg ligger en plats dit nötkråkorna brukar samlas. En timme senare parkerar vi bilen och knallar upp till platsen. Väl framme lägger vi ut lite nötter och annat godis. Platsen har nyligen varit besökt av andra fotografer så det finns gott om mat åt fåglarna på platsen. Småfåglar och hackspettar har samlats för att ta del av det dukade bordet. Det dröjer inte länge innan den första nötkråkan landar. Nötkråkan är en hamstrande fågel vilket innebär att den vintertid gömmer mat för framtida behov. Vi lägger ut hasselnötter som den plockar med näbben och flyger iväg och gömmer i något träd för att sedan komma tillbaka och hämta en till. Varje gång den kommer tillbaka så passar vi på att fotografera denna vackra men något udda fågel.

 

Nötkråka (Canon 1D Mark IV, Canon 500mm/4.0)

 Nötkråka (Canon 1D Mark IV, Canon 500mm/4.0)

 

Nötkråka (Canon 1D Mark IV, Canon 500mm/4.0) 
 

 

Nötvecka (Canon 1D Mark IV, Canon 500mm/4.0)

 

Ekorre (Canon 1D Mark IV, Canon 500mm/4.0)

Frampå eftermiddagen packar vi ihop och tar en sväng förbi en gammal fäbovall där Lappugglan brukar häcka för att se om de är kvar i reviret även nu under vintern. Dock finner vi inga lappugglor så vi tar småvägarna vidare mot Sala. På vägen hem stannar vi till i Gysinge och spanar ut över forsarna men det har redan hunnit blivit mörkt så rullar vidare hem. En skön dag med bra utdelning och bäst av allt är att Anders är tillbaka efter en tids frånvaro. Tack för en trevlig fotodag min vän…

 

/Hasse Andersson