25:e februari

 

25:e februari

Termometen visar plusgrader och solen skiner. En första känsla av vår sprider sig i villaområdet där vi bor. Grannarna kommer ut i trädgården och börjar dona med buskar och träd. Själv tänkter jag ta tag i komposten. Jag lyfter försiktigt på några löv och mycket riktigt, värmen och ljuset har även stört insekternas vintervila. Två flugar är i full färd med att föröka sig.

Parande flugor (Canon 5D mark II, Canon MP-E65mm, Canon MR 14EX)

Jag gräver vidare bland löven och finner ett fint litet bo. Vet dock inte vad det kan vara som ligger där i sin vinterbädd. Storleken på bädden är ca 4mm.

Någon form av bo (Canon 5D mark II, Canon MP-E65mm, Canon MR 14EX)

Bredvid komposten har vi lite gammal ved staplat i en hög. När jag lyfter på några vedbitar hittar jag en geting som övervintrat i högen. Det ser ut som om den har bitit sig fast med munnen och sitter ihopkrupen och väntar på våren. Jag gissar att den är död men när jag petar på den så visar det sig att den är vid liv.

Geting

övervintrande geting (Canon 5D mark II, Canon MP-E65mm, Canon MR 14EX)

Jag finner även flera larver som gömt sin inne under barken på de vedträd som ligger längs ner. Larven är ganska oanseelig till utseendet och ca 3cm lång och 5mm tjock. När jag i macroobjektivet kikar lite närmare på den så får jag syn på rena monstret 🙂

Larv

Rumpan på en larv (Canon 5D mark II, Canon MP-E65mm, Canon MR 14EX)

Jag gräver vidare och kan konstatera att det är gott om liv runt komposten. Spindlar, larver, flugor och myggor om vart annat. Nu står det inte på innan våren är här på allvar och insekterna kan komma fram ur sina gömmor.

Spindel

Spindel (Canon 5D mark II, Canon MP-E65mm, Canon MR 14EX)

Mygga (Canon 5D mark II, Canon MP-E65mm, Canon MR 14EX)

Mygga (Canon 5D mark II, Canon MP-E65mm, Canon MR 14EX)

Fluga (Canon 5D mark II, Canon MP-E65mm, Canon MR 14EX)

/Hasse Andersson