24:e april – Varg

Möte med de stora

Så är det då äntligen dags för årets första sittning i björngömslet. Håkan och jag åker upp till gömslet vid fyra på eftermiddagen. Efter att ha parkerat bilen och påbörjat vandingen upp till gömslet finner vi färska spår efter varg. Vit avföring tyder på att vargen har ätit benrester från något byte. Vi promenerar vidare upp mot gömslet och ser flera spår efter björn. En bra start för kommande dygn.

Vargspillning

Väl framme i gömslet installerar vi vår utrustning och lutar oss tillbaka och påbörjar vår väntan och förhoppning om aktivitet till kvällen. Några ringduvor pickar i sig av havren under eftermiddagen och kvällen. När klockan närmar sig åtta får vi plötsligt syn på en björn som kommer in från vänster. Något stör den och den är mycket försiktig. Den rör sig sakta fram mot oss men svänger av innan den kommer in i skotthåll för våra kameror.  Vi diskuterar dess beteende som var lite annorlunda. 

Ringduva

Ca 45 minuter efter besöket med björnen får vi plötsligt se något röra sig i bakkanten av myren. En ljus skepnad rör sig mycket försiktigt inne bland träden ca 80 meter bort. Vi ser bara skymten av den och tankarna sätter fart. Är det en ljus fjolårsbjörn eller är det… VARG! och mycket riktigt, några meter längre fram kliver detta mytomspunna och omtalade djur fram och blottar sin närvaro. Vi tar försiktigt några bilder och vargen reagerar direkt på ljudet från våra kameror. Den rusar iväg men kommer snart tillbaka. Försiktigt rör den sig fram och tillbaka, hela tiden i skydd av träd och buskar. Efter ett tag får vi se att det är två vargar. En till individ har kommit in från höger, de verkar känna varandra. Troligen är detta två individer från Sjösvedenreviret.

Vargbesök

Varg i sent kvällljus

Mörkret kryper på och snart är det för mörkt för oss att fota. Jag byter om till film och tar några sekvenser i det sista ljuset.  

Efter besöket med vargarna sitter vi tysta och reflekterar över händelsen. Detta är första gången jag ser varg på denna plats. Håkan berättar att de passerar lite då och då kring kojan och aktiviteten har ökat det sista året. Efter att ha tittat igenom våra bilder går vi och lägger oss. Om några timmar stiger solen igen och då är det dags att börja spana igen. Man vet aldrig vad som kan dyka upp en tidig morgon i slutet av april.

När klockan är fyra kliver jag upp och sätter mig vid kameran. Det är fortfarnade mörkt ute men jag kan ana att några korpar är i farten borta vid havren. Vargarna verkar ha dragit vidare. Någon timme senare får vi se en vacker björn komma in från höger. Den rör sig försiktigt fram över myren och vädrar hela tiden i luften. Troligen känner den att vargarna har varit där. Den går försiktigt fram och börjar äta av havren. Några korpar stör den och den gör flera utfall mot korparna för att köra bort dem vilket ger lite roliga bilder till oss fotografer. Björnen stannar ca en timme innan den lufsar vidare in i skogen.

Björn en tidig morgon

Korpjakt

Korp på flykt

När klockan närmar sig åtta packar vi ihop och går tillbaka genom skogen ner till bilen. Kvällen och morgonens aktivitet har varit en helt fantastisk upplevelse som jag sent ska glömma. Att få möta både björn och varg på nära håll är få förunnat. I skrivande stund får jag veta av Håkan att vargarna var där även kvällen efter. Vem vet, med lite tur kanske vargarna kommer på besök lite oftare framöver och att jag får chansen att se dessa djur igen. En fantastisk upplevelse.

//Hasse Andersson