22:a december

22:a december

En kall morgon (-16,5) grader och jag är på väg till kungsörnskojan som ligger ca 1 timme från min bostad i Sandviken.

Klockan är 06.00 och kamera, kaffe och mat för en hel dag i kojan är packad. Som alltid så känner jag ett visst pirr i magen när jag ska ut till kojan. Vad kommer hända idag?

Väl framme vid kojan riggar jag upp kamerorna, tänder kaminen och lutar mig tillbaka i stolen, dricker en kopp kaffe och njuter av tystnaden. Utanför är det helt svart och tyst.

En duvhök slår ner på köttet utanför. Det är fortfarande mörkt ute så jag har svårt att se fågeln.

Timmarna går och det är lugnt på åteln. En adult och en juv duvhök ropar i skogen en bit bort. Då och då landar de i träden runt kojan. De gör även flera försök att slå de skator och kråkor som kalasar på grisköttet jag lagt ut.

Dagen börjar närma sig sitt slut och det mörknar utanför. Plötsligt hör jag ett svischande ljud ovan kojan och en stor mörk kungsörn landar i tallen bredvid kojan. Jag kan i kameran se att det är vår veteran ”Pajala” som kommit ner för att äta. Pajala är ringmärkt i just Pajal år 2000 och detta är 10:e året han är på åtel. Jag låter honom gå ner och äta utan att störa honom med kameran. Detta var ett trevligt avslut på dagen.

/Hasse Andersson