20:e mars

20:e mars

Klockan är 05.00 när jag slevar i mig en talrik fil och müsli. Det är fortfarande mörkt ute och jag är på väg upp mot Jäderfors för att leta efter Lappuggla. Något har hänt med sorkbeståndet i norrland så en massflytt av Lappuggla har rapporterats och nu senast hörde jag att de var några ugglor utanför Jäderfors. Jag har även fått ett meddelande i min gästbok av Jennie om att det är ugglor i området (tack Jennie). Det tar mig bara 15 minuter innan jag parkerar bilen vid en liten åkerplätt. Jag knallar upp en bit i skogen och inväntar ljuset. Plötsligt får jag syn på en uggla på en gammal lada bara 30 meter bort. Solen stiger sakta upp och färgar himlen röd bakom ugglan. Jag står där och betraktar ugglan och solen stiger sakta vid horisonten.

Lappuggla

Lappuggla i soluppgång (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)

Det dröjer inte länge innan jag får syn på en till  Lappuggla några hundra meter bort. Jag rör mig försiktigt efter åkerkanten och stannar när jag har ca 50 meter kvar. Ugglan lyssnar och spanar intensivt ut mot åkern och rätt vad det är flyger den iväg mot något i gräset. Den landar med en duns i gräset men sorken verkar ha klarat sig denna gång. Under den kommande timmen gör den flera utfall men utan att lyckas ta någon sork vilket är illavarslande.

Lappuggla

Födosökande lappuggla (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)
 

Lappuggla

Födosökande lappuggla (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)
 

Lappuggla

Födosökande lappuggla (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)
 

Ugglor som flyttar pga av föda är ofta i dåligt skick och i stort behov av mat. Vi får hoppas att de finner lite sork och kan äta upp sig i våra områden.

/Hasse Andersson