20:e januari

20:e januari

Ibland vänder djuren mig ryggen åt och denna dag var en sådan dag. I går kväll åkte jag och Håkan upp till Håkan och Evas anläggning i Södra hälsingland för att vidare ta oss upp till gömslet som de driver för björn och örnskådning. Det var en klar och kall natt vilket borde betyda en hel del hungriga örnar i området. Efter några kilometer på skoter kommer vi slutligen upp till gömslet som ligger vackert beläget på en liten myr inne i skogen. Det var -12 grader och gott om nysnö på myren. Vi lägger ut två säckar slaktavfall till örnarna inför morgondagen. Kraftiga spår av vingslag i snön vittnar om att det har varit aktivitet här under dagen. Vi tar plats i kojan och förbereder oss för natten.

Jag vaknar som vanligt alldelens för tidigt men kan inte somna om. Jag kliver upp och påbörjar frukosten och strax därpå vaknar Håkan och vi intar en kopp te och en smörgås i mörkret medan ljuset sakta stiger utanför. Morgonen börjar ungefär som vanligt när man sitter vid en åtel. Strax innan solen stiger upp kommer korp och andra kråkfåglar in mot maten och det blir ett herrans  liv i träden runt omkring. Om allt sedan är som det ska så landar korparna och börjar äta av maten men denna dag var de mycket vaksamma och vågade knappt landa vid maten. När de väl gjorde det så satt de ofta med ryggen till och vid minsta rörelse flög alla korparna upp i träden eller iväg bort efter myrkanten.

Korp som vänder mig ryggen åt! (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)

Korp som vänder mig ryggen åt! (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)

 En bit in på förmiddagen landar så äntligen en kungsörn i en av tallarna bakom maten. Det är en ung kungsörn och vi väljer att inte vrida runt objektiven mot honom för att inte skrämma iväg fågeln. Efter en stund lämnar han dock trädet utan att gå ner på maten. Han flyger iväg över trädtopparna och försvinner ur vårt synfällt. Dagen går och korparna uppehåller sig runt maten men är mycket försiktiga. Kungsörnen kommer tillbaka vid några tillfällen men vågar sig inte ner för att äta. Jag tar några korpbilder samt en bild på kungsörnen på lite avstånd och detta var allt denna dag. En bit in på eftermiddagen börjar det mörkna och vi packar ihop och åker hem igen. Nästa gång, då blir det annat, då ska minsann örnarna sätta sig där jag bestämmer, någon rättvisa må det vara i naturen eller?

Korp som putsar sina fjädrar (Canon 1D mark IV, Canon 500mm/4)

Kungsörn

Kungsörn som sitter och blänger över myren väl dold i en tall. (Canon 5D mark II, Canon 100 – 400mm)

 /Hasse Andersson