1:a mars

 

1:a mars

Jag ligger och tittar på klockan som visar halv fyra på morgonen. Det är fortfarande en halvtimme kvar tills klockan ringer men jag bestämmer mig för att kliva upp. Jag kokar lite kaffe och gör i ordning matsäck till dagen. Strax efter fyra ringer jag Håkan för att säkerställa att han är uppe. Han svarar efter första signalen. – Tjena, är du vaken? – Jadå svarar Håkan, jag lämnar precis Gävle. Toppen, då ses vi i Gysinge om 45 minuter. Jag packar ihop mina prylar och ger mig iväg. Håkan och jag har planerat en dag i gömslet i Gysinge.

Vi kommer fram till gömslet i god tid och installerar oss i kojan. Några korpar och kråkor ropar i mörkret och jag dricker en första kopp kaffe. Håkan träffade jag första gången på en tur i hälsingland där jag var och fotade björn förra året. Vi har sedan dess hållt kontakt och nu sitter vi med spänning i luften och inväntar vad dagen har att erbjuda. Det är en vacker dag och ljuset kommer snabbt denna morgon. Ett 50-tal korpar landar på maten och strax efter landar även några havsörnar i bakkanten på myren. De ropar sina klassiska rop som ekar över myren. Fler havsörna ansluter och vi räknar till ca 20st på åteln och i träden runt omkring. 

Dagen startar med en intensiv morgon. Flera havsörnar landar och äter av maten men efter en halvtimme blir de störda av någonting och flyger upp i träden runt myren. även korpen lyfter och sätter sig runt om på myren. Dagen går och det är endast några korpar nere på maten. Vi passar på att äta lite av den smörgåstårta som Håkan har tagit med sig. Tack Håkan! smakade utmärkt kan du hälsa.

Fram på eftermiddagen landar åter igen några havsörnar på maten. Det blir som så ofta på havsörnsåtlar, kaos. När en havsörn landar så ska alla andra dig samtidigt. Från ingenstans så sitter det plötsligt ett tjugotal örnar på maten och flera flyger i luften. Korpar och örnar överallt och i vissa bilder jag tar har jag mer än tio örnar i bild samtidigt. Med ett leende på läpparna låter vi våra kameror få visa färg och det blir många bra bilder denna dag. Jag sneglar på Håkan och han ser ut att trivas vilket glädjer mig.

Havsörnar som ropar

Ett äldre par som ropar över myren
 

Flygande havsörn

Inflygande havsörn
 

Flygande havsörn

Här kommer jag, flytta på er
 

Havsörnar på åtel

Populärt ställe det här

 

Havsörnar som bårkar

Havsörnar som bråkar om en fiskbit
 

Gammal havsörn

örnporträtt av den gamle

 

Gilla gärna min sida på facebook så får du löpande uppdateringar av denna blogg.

/Hasse Andersson