19:e maj

 

19:e maj

Klockan är nu 18.30 och jag är åter i hemmet efter en lång dag. Klockan ringde redan 03.00 i morse. Jag hade förberett allt och en kvart senare satt jag i bilen på väg upp mot Kungsberget. Efter att ha parkerat bilen och gått den korta biten ner till jädraån sätter jag mig under kamouflageduken och häller upp en kopp kaffe. Klockan är nu strax efter halv 4 på morgonen och det är nollgradigt i luften. Frosten biter sig fast i gräset trots att det snart är juni. Efter bara någon halvtimme ser jag de första solstrålarna nå trädtopparna en bit bort mot kungsbergets skidanläggning. Målet med denna morgon är att få se bäver födosöka i jädraåns vatten. Några bävrar ser jag inte till. En svarthätta sjunger i trädet ovanför mig och en drillsnäppa flyger oroligt fram och tillbaka längs ån. Tiden går och ljuset stiger sakta kring åkanten.

Tidig morgon

Tidigt morgonljus vid jädraån (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)

Efter 4 timmar ger jag upp, jag ställer mig upp och sträcker på benen som somnat den sista halvtimmen. Stenen jag suttit på har gjort mig kall i hela kroppen så jag promenerar en bit efter ån för att få upp värmen. Efter en stund bestämmer jag mig för att åka vidare med bilen upp på skogen. 

Efter en stund passerar jag några åkrar och får höra en rosenfink sitta och sjunga i några buskar vid sidan av vägen. Jag stannar till och går ur bilen. Riggar kameran och knallar bort till buskarna. Jag gömmer mig bakom en gran och det dröjer inte länge innan rosenfinken kommer tillbaka och börjar sjunga igen. även en törnsångare stämmer vid i sången. Jag stannar en stund och njuter av sången och rosenfinkens vackra röda färgdräkt.

rosenfink

Rosenfink i grantopp (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)
 

Rosenfink

Rosenfink (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)
 

Busksångare

Törnsångare (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)
 

Törnsångare i grantopp (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)
 

Efter att ha följt dessa fåglar en stund åker jag vidare upp mot Nakkanitti som ligger ca 3km från kungsberget (Länk till fakta om Nakkanitti och mycket mer här).  Klockan är nu nio på förmiddagen och solen står högt i skyn. Vid Nakkanittimyren är allt lugnt. Det här är en plats jag åker till ibland och tar en fika och spanar av myren med kikaren. En rogivande plats. även denna dag är det lugnt vid myren. Några kanadagäss med ungar simmar bort när jag kommer men två andra kanadagäss stannar kvar så jag tar några bilder. även kanadagäss kan bli vackra på bild :). 

Kanadagås

Kanadagås (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)
 

Efter att ha fikat och följt ett tranpar i kikaren åker jag vidare. Några kilometer från Nakkanitti ligger naturreservatet Grävna knippan (Länk till fakta om Grävna knippan). Jag stannar till och går in i den trolska skogen, Klockan är nu 10.30 och djurlivet har avtagit då djuren har fullt upp med annat. De flesta ligger på ägg vid den här tiden på året så det är lugnt i skogen. Jag följder en trädkrypare som födosöker i en gammal gran med sin perfekt anpassade näbb för ändamålet. Med den långa näbben kommer den lätt åt insekter som gömt sig bakom barken.  än gärdsmyg sjunger en bort från sin favoritstubbe. Jag blir sittandes en stund och njuter av sången. Jag kan även konstatera att myggen har kläckts på denna plats och jag får årets första myggbett 🙂 Tack!

Trädkrypare

Trädkrypare (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)
 

Gärdsmyg

Gärdsmyg (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)

Efter en stund bestämmer jag mig för att åka hem igen. Jag tar en sväng över åkrarna vid Jäderfors för att som det är några jordugglor i farten. åkrarna är tomma så när som på några ormvråkar som seglar över dikeskanterna. Några sånglärkor ryttlar fint i luften i sitt spel för honorna och jag stannar till och tar några bilder från bilen.

Sånglärka

Spelande sånglärka (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)
 

Sånglärka

Spelande sånglärka (Canon 1D mark IV, Canon 500/4)

Strax före lunch svänger jag in på gårdsplanen hemma i bostaden. Sandra håller på och gör fint i rabatterna och har hittat flera fina insekter men dessa får jag fota en annan dag. Nu är det dags för mat.

/Hasse Andersson