19:e januari

19:e januari

Klockan är sju och jag sitter i bilen på väg norrut mot Svartnäs ca 6 mil norr om Sandviken. Planen är att skida ut på några större myrar för att ta några fina snöbilder strax innan solens uppgång. Det är kallt ute och Sandra har nyss ringt från stallet och berättat att det är -28 grader. Jag har bra med kläder med mig så det ska nog gå bra. En knapp timme senare spänner jag på mig skidorna och ryggsäcken och ger mig iväg in i skogen. Här uppe är det betydligt varmare, bara -19 grader. Det dröjer inte länge innan jag kommer fram till en myr. Jag är tidig så jag får vänta en stund innan jag kan börja fota. Jag står stilla och tar in tystnaden över myren. Det är med viss respekt jag står här och drar ner den kalla luften i lungorna och bara njuter av tystnaden. Strax efter börjar ljusna och den blå timmen övergår till ett varmare ljus och jag tar mina bilder.

Efter att ha fotat myren skidar jag vidare genom skogen. Till slut kommer jag fram till sjön Nedre Jädern där Jädraån börjar sin resa genom Gästrikland. Sjön är helt frusen så när som på en liten fläck i nedre delen av sjön. Jag passar på att äta en smörgås och en kopp kaffe. Efter fikat följer jag ett spår som jag tror är varg i några hundra meter men ser sedan att det var en räv som gått där. Jag viker av och sneddar över en stor myr  och åter på väg mot bilen.  

Hasse Andersson, på skidor genom vinterlandskapet

Efter att ha kommit tillbaka till bilen väljer jag att åka en liten omväg över skogen hem med förhoppning om att få se en älg eller något annat skoj. Efter någon mil får jag se något rött ca 50 meter in i skogen. Jag bromsar in och backar tillbaka och ser då att det är en räv som ligger och sover. Jag kör ner rutan och tar några bilder från bilen. Räven hör mig direkt och lyfter på huvudet, tittar på mig ett tag och raskar sedan in i skogen.

Nyvaken räv

Vägen hem går sedan genom ett vackert vinterlandskap och jag kommer hem lagom till lunch. En underbar start på dagen.

/Hasse Andersson