17:e november

Inloppet till Kaldfjord

Denna morgon är vi bara tre i båten och med utgång från gårdagen då vi inte fann lika många valar har vi valt att lägga i båten lite längre ut i fjorden för att därifrån förflytta oss ut mot inloppet av Kaldfjord för att se om vi kan finna valarna igen. Efter bara en halvtimme finner vi flera knölvalar och även ett par flockar späckhuggare. Vi närmar oss de 30 ton tunga valarna och ser snart att det är två vuxna djur och en unge. Vi lägger oss strax framför valarna i deras färdriktning. När de har ca 50 meter kvar till oss dyker de och havet blir stilla. Vi väntar med spänning för att se vart de ska dyka upp. Plötsligt får jag se ena sidofenan på en av valarna och sekunden senare kommer de upp precis bredvid vår båt. Med kraftiga utblås sprutar de vatten och luft upp i luften som stänker ner hela besättningen med kameror och allt. En mäktig upplevelse att få komma dessa gigantiska djur så nära. De tittar nyfiket på oss innan de lugnt simmar vidare.

15 meter och 30 ton knölval bredvid vår båt

Blåshål och ryggfena från knölval

Knölvalsstjärt

En grupp knölvalar i Kaldfjord

Blåshål, knölval

Efter mötet med knölvalarna söker vi oss längre ut till havs. Några kilometer ut finns några skär där vi av några forskare har hört att det är gott om val. Platsen ligger på gränsen till för långt ut för vår båt men efter lite övervägande bestämmer vi oss för att åka dit. Väl ute vid skäret finner vi en mindre sandstrand där vi går iland och tar en fika och planerar dagen. På vägen ut har vi sett flera flockar av både späckhuggare och knölvalar som simmat i riktning mot baksidan av detta skär en kvart senare är vi åter i båten på väg ut mot valarna.

Wanke och Vargas drar upp båten på den lilla sandstranden i Kaldfjords yttre område

Trutar i flock

Efter en stund får vi syn på en flock späckhuggare som kommer i mot oss med väldig fart. De kastar sig fram över vågorna och vi kör i full gas för att genomskjuta dem och lägger oss framför dem och väntar. De är snart ikapp oss och vi får några häftiga bilder. Vi får en fantastisk dag ute vid skäret och möter mängder med späckhuggare och knölvalar under dagen. 

Späckhuggare 

Späckhuggare i full fart

Späckhuggare


Hane späckhuggare

//Hasse Andersson