16:e maj

I gömslet igen

Jag vaknar tidigt och går ut och sätter mig i gömslet på baksidan av huset. Småfåglarna har varit i gång sen halv fyra då solen sakta steg mot horisonten och ger oss ljus för ännu en dag. På min matning har det varit bra aktivitet den senaste tiden. Det kommer fortfarande in en del flyttfåglar som passerar vårt hus och tar del av de välförtjänta fröna som är fulla med energi och hjälper dem den sista biten till deras häckningsplatser. Även de lokala byborna som finkar, mesar, hackspettar låter sig smaka av delikatesserna. I förra veckan fick de gösrom men det var tydligen ingen favorit då mycket av det fortfarande ligger kvar. Hur som helst så har jag de senaste dagarna sett sex individer av steglits samt hona och hane av stenknäck som frossar i sig av fröna mest hela dagarna.

Efter att ha suttit i gömslet en tid är det åter full aktivitet vid maten. Fåglarna anländer och kivas om maten och jag tar lite bilder. Efter någon timme hör jag Sandra starta bilen på andra sidan. Klockan närmar sig sju och hon är på väg till stallet. Själv går jag in och äter en andra frukost. En skön start på dagen.

Grönfink

Grönsiska som skäller på en grönfink utan framgång

Steglits

Grönsiska

Steglits i körsbärsträd

Vackert tecknad tamduva

På vägen in går jag bort till uteplatsen där jag i går kväll fann ett bi som låg utslagen på stenplattorna pga av den kalla luften. Temperaturen var närmare noll och då har insekter svårt att röra på sig. Jag hjälpte då denna lilla krabat upp på en gullvia för att bättre klara natten. Nu när jag finner honom igen har han ramlat av blomman under natten och hänger nu armkrok i blomman och kämpar för att inte ramla ner. Jag lyfter försiktigt upp honom igen och senare på dagen när jag tittade till honom hade han flugit iväg igen. Puh…

  
Humla i armkrok

//Hasse Andersson