16:e juli

Knuthöjdsmossen

Idag tar Håkan Wanke och jag en tur till Hällefors som ligger ca 22 mil från Sandviken. Bara några kilometer från centrum finner man naturreservatet Knuthöjdsmossen. Reservatet är ca 100 hektar stort och är en stor mosse med hundratals små gölar. Runt gölarna är marken flytande vilket är perfekta förutsättningar för smålom. Lommen har nämligen svårt att gå då benen sitter längst bak på kroppen vilket gör att de häckar precis bredvid vattenkanten. De är då beroende av en landyta som inte översvämmas vid högvatten. Vid Knuthöjdsmossen är det precis denna typ av mark som vid högvatten flyter uppe på vattnet och därmed skyddar boet från att översvämmas. Håkan och jag kommer fram vid sex tiden på kvällen och hör lommarna ropa direkt när vi stannar bilen. Vi planerar att stanna över natten och börjar med att se ut en bra tältplats innan vi promenerar bort efter spången ut på mossen. Vi ser flera par smålommar men tråkigt nog verkar ingen ha lyckats med sin häckning detta år. Vid den här tiden på året brukar ungarna ligga och vänta i de små gölarna medan föräldrarna har flugit iväg till kringliggande sjöar för att fiska. Detta år verkar alltså häckningarna har misslyckats.

Efter att ha gått runt och rekat lite bestämmer vi oss för att smyga oss på ett par lommar. Vi ålar oss fram i gungflyn och bara efter några minuter är vi båda blöta in på kroppen och de första bilderna har landat på minneskortet. Vi skakar av oss vattnet som runnit in under jackan och ner i byxorna och tar oss vidare ut på mossen. Under kvällen får vi flera fina möten med denna vackra fågel.

 

Knuthöjdsmossen naturreservat

Smålom

Smålom vid landning

Smålom

Snygg pose? när smålommen går in för landning

Smålom vid start från vattnet

När klockan närmar sig solnedgång börjar det blåsa och regna och vi drar oss tillbaka till våra tält. Om några timmar går solen upp och då ska vi stå här igen.

//Hasse Andersson