16:e augusti

16:e augusti

Klockan är fyra på morgonen när jag häller upp en tallrik fil och kokar kaffe. En halvtimme senare vadar jag fram i daggblöta tistelsnår som når mig upp över öronen. Efter ca 100 meter kommer jag fram till en öppen plats på den lilla åkern som jag valt ut som morgonens basläger. Jag riggar stativ, klämmor, kameror och stol och börjar sedan leta. Med starka läsglasögon och sax ger jag mig försiktigt in bland brännässlor, tistlar och gräs på jakt efter sovande insekter. Efter en stund finner jag en lite fluga av för mig okänd art som sökt skydd under ett blad. Nattens råa dagg har dock satts sig på den lilla flugan vilket gör det svårt för den att röra på sig. Jag klipper försiktigt av bladet och bär bort flugan till min lilla portabla studio. Försiktigt gör jag i ordning allt och påbörjar min fotostackning. Allt går bra och flugan sitter stilla vilket är en förutsättning för stackningsfoto.

Fluga med dagg (59 exponeringar stackade i programmet Zerene)

 

Efter att ha fotat flugan placerat jag försiktigt tillbaka bladet i en buske så flugan kan få vakna i lugn och ro och sitta kvar tills solens värme har torkat upp daggen och den kan flyga iväg igen. Jag ger mig på nytt in i slyn på jakt efter andra insekter. Jag blir förvånad över hur få insekter jag finner och nu börjar det bli bråttom. Vid denna tid på morgonen har man bara några minuter på sig med bra ljus och det är strax innan solens uppgång och kanske en kvart efter solens uppgång. Under denna tid sover många av insekterna och de är ofta täckta med dagg som gör det svårt för dem att röra på sig. Solen torkar snabbt upp insekterna så nu är det bråttom. Efter en stund finner jag någon form av mygga som jag tar med mig bort till kameran. Myggan får bli dagens andra bild.

 

Efter att ha fotat myggan står solen högt över trädtopparna och jag åker hem igen. Klockan är strax efter sex när jag kommer hem och äter en andra frukost med familjen.

/Hasse Andersson