16:e – 17:e juni

16:e – 17:e juni

Min vän Ola Karlsson från Lund är på besök och vi planerar att fota ugglor, björnar och annat skoj. Vi startar dagen med att åka ut till ett ställe där några hornugglor häckar. Strax efter att vi kommer fram hör vi hur ungarna sitter och piper efter mat ca 50 meter bort i den lilla dungen. Vi rör oss sakta fram mot ljudet för att se om vi kan upptäcka de små ungarna som troligen sitter i något av träden framför oss. Ljudet tystnar när vi närmar oss och hornugglehonan lyfter framför oss och flyger iväg. Under några timmar letar vi igenom träden men helt utan framgång. De små liven kan vara otroligt svåra att upptäcka inne bland grenverket. Vid lunchtid ger vi upp. Med stor säkerhet har vi varit mindre än 3 meter från ugglorna utan att se dem. Vi åker tillbaka hem och packar om för att åka vidare upp till björnarnas marker.

För att öka chansen att få se björn så vi har bokat in oss hos Håkan och Eva Vargas i Hälsingland. Håkan och Eva driver Vargas vildmarkslodge i Hälsinglands djupa skogar. Till Lodgen kan man åka och med lite tur få skåda björnar från ett gömsle som står några kilometer in i skogen. När vi kommer fram möter vi upp några andra fotovänner, Sven-Inge, Micke och Anette. Vi träffades för några år sedan i Norge där vi var och fotade kungsörn.

Efter en kopp kaffe beger vi oss upp till gömslet. Klockan är strax efter 16 när vi börjar gå den sista biten upp mot gömslet. 20 minuter senare är vi framme och vi kryper in i gömslet och riggar våra kameror och sätter oss spända och nyfikna till rätta och inväntar kvällen. Jag har gjort många besök hos Håkan och Eva genom åren. För två år sedan gjorde jag och Anders öhlund en film om björnskådningen och lodgen som du kan se här >>

Jag har fotat björn från många ställen men inget ställe har varit mer framgångsrikt än detta. Här kan man med lite tur få se och följa vilda björnar på mycket nära håll. Denna kväll har vi tur. Redan 19.10 kommer en vacker björn in på myren. Han går fram och tillbaka på myren bara 30 meter framför oss. Han hittar lite havre som Håkan har lagt ut och stannar till och äter ett tag. Han får sedan vittringen av något annat och börjar att gå rakt mot oss men när han har ca 20 meter kvar tvekar han och tittar frågande mot oss och jag passar på och tar några bilder.

 

Försiktigt närmar sig björnen (Canon 1D mark IV, Canon 100-400mm)
 

Björnen blir orolig och lämnar efter ett tag myren. Glada och uppspelta viskar vi små glädjeord till varandra. Vilken härlig upplevelse att få se en vuxen björn i fullt dagsljus på bara 20 meter. Vi skålar med en whiskey och njuter av stunden.

Någon timme senare när jag tittar ut genom gluggen ser jag något mörkt och stort! En björnrumpa skymmer min sikt ut mot myren. Utan att jag märkt det har han kommit in från vänster och går nu rakt bort från mig. Detta är en större björn och det ser ut som om han har varit här förut. Han går raka vägen fram till en hög med frukt som ligger gömd under några stockar. Där sätter han sig och äter i lugnan ro.

Björnbak (Canon 1D mark IV, Canon 300mm/2.8)
 

Björn (Canon 1D mark IV, Canon 300mm/2.8)

 

Björn med ett vaksamt öga mot fotografen (Canon 1D mark IV, Canon 300mm/2.8)
 

Efter att denna björn stannat i ca 20 minuter så blir det tyst och lugnt på myren. Mörkret intar myren och vi börjar göra oss klara för att sova en stund innan morgonljuset kommer om några timmar. Plötsligt ser vi något som rör sig i skogn bortanför myren. Det är en tredje björn som går i skogen ca 80 meter bort. Den passerar myren och vi ser bara skymten av den mellan träden. Tre björnar på samma kväll! Med ett leende på läpparna drar jag sovsäcken över mig och somnar in några timmar.

När jag vaknar strax efter 04.00 sitter Micke redan på pass vid kameran. Jag kliver upp och sätter mig vid kameran. Morgonen passerar utan att några fler björnar kommer och vid 06.30 är alla vakna så vi äter lite frukost innan vi vandrar ner tillbaka till bilen och lodgen.

Jag tar farväl av vännerna och åker vidare hem mot Sandviken. På vägen hem passerar jag först två älgar som står vackert och betar bredvid vägen. Jag kör några hundra meter till och stannar bilen. Hämtar kameran som orutinerat nog ligger i bak i bilen. Med kameran i knät kör jag tillbaka mot älgarna och precis när jag kommer fram möter jag älgarna i full galopp över vägen. En timmerbil har skrämt upp dem och jag ser dem försvinna in i en tät granskog.

Jag kör vidare och efter en stund passerar jag en vacker blomsteräng, jag stannar till och kikar ut över ängen och får då se ett tranpar med två ungar som går omkring bland blommorna. Erfaren som man är så har man naturligtvis kameran lättåtkomligt i bilen så jag hinner ta några bilder innan de drar sig undan i gräset.

 

Trana med unge på svensk sommaräng (Canon 1D mark IV, Canon 100-400)

/Hasse Andersson