15:e november

I regn och rusk

Vår första dag på fjorden denna resa. Det ligger en fuktig dimma över fjorden som släpper ifrån sig ett fint regn över oss. Efter att ha fått i båten efter lite bärande och trixande lägger vi kurs ut mot havet. Det dröjer inte länge innan vi får syn på det fösta utblåset. Denna gång från en knölval som sakta födosöker nära land inne i Kaldfjord. Pulsen går upp och våra kameror levererar bild efter bild, trots att ljuset inte är mycket att tala om än. Vi ser fler och fler valar komma in i fjorden. Mängder med späckhuggare och knölvalar som letar efter sillstim som är inom räckhåll.

Vintertid pressar sillen ihop sig i gigantiska stim som kan fylla botten på ett helt fjordsystem. Hundratals meter ner, nära botten står de och trycker under hela vintern. Sillen befinner sig då under högt tryck pga. djupet vilket gör att syret som lagrars i deras fettvävnader blir giftigt. Detta löser de genom att några gånger per dag simma upp mot ytan för att ventilera ur det giftiga syret och fylla på med nytt. Det är vid dessa tillfällen som valarna nyttjar tillfället och jagar dem.

Under dagen får vi bevittna en sådan jakt. Vi ser hundratals med späckhuggare och flera knölvalar pressa upp ett sillstim till ytan och kalas på fiskarna tillsammans med hundratals av trutar och även en och annan havsörn. Ett mäktigt skådespel att följa på nära håll.

Späckhuggare på jakt efter sill

Späckhuggare som kollar vad som händer ovan ytan (spy jump)

Orcinus orca – späckhuggare

Späckhuggare – två hanar och två honor

Späckhuggare i Kaldfjord

Efter jakten vi fick bevittna åker vi vidare på fjorden. Vi ser många valar och faktiskt även en varg? 
Upprymda och glada efter första dagens fantastiksa möten och resultat åker vi tillbaka till vår båtplats. Klockan närmar sig ett och mörkret lägger  sig över fjorden.

Varg i Kaldfjord? (Håkan Vargas)

Den tvåfenade späckhuggaren – Ovanlig art?


Möte med havets monster – späckhuggaren (ett snällt monster dock)

//Hasse Andersson