15:e maj

15:e maj

Lördag morgon, Sandra och jag tar med oss frukosten ut till långängarnas naturreservat och sätter oss vid en rotvälta och äter till fåglarnas sång. Klockan är 07.45 och vi lyssnar och spanar efter grävling som vi tidigare har sett spår av i detta område. Regnet ligger tungt i luften och det är tämligen lugnt i skogen. Vi stannar någon timme men bestämmer oss sedan för att åka vidare till Gunnar udden.

En skrattmåskoloni håller ställningarna vid gunnar udden och några skäggdoppingar har redan lagt sig på ägg ute i vassen. Det är gott om vinbärssnäckor i området så vi lägger lite tid i att fota dessa djur.

 

 Vinbärssnäcka tittar förvånat på mig

Under tiden jag fotar snäckorna flyger en grönsångare runt oss. En vacker fågel med sin gröna färg. Jag tar några bilder när han för en stund stannar till och tittar på oss.

 Grönsångare i vasstrå

Klockan börjar närma sig lunch och vi åker hem för att äta lite. Efter maten kommer Peter förbi och vi åker upp till Järbo för att se om vi kan få några bilder på den häckande tornfalken. Honan ligger och ruvar när vi kommer och hannen är i full färd att leta föda ute på åkrarna. Vi stannar ett litet tag men falkarna känns stressade så vi ger oss av. Vi åker vidare till långängarna för att se om vi kan fota någon gärdsmyg på stället. Det är lugnt på stället och ingen gärdsmyg eller något annat dyker upp. Vi bestämmer oss för att åka upp till den häckande slagugglan i Högboskogarna som vi varit vid tidigare i veckan.


Väl uppe vid slagugglan ser vi honan ligga och ruva i boet. Vi ser inte till hanen så vi fotar spillkråkan som gjort sitt bo bara 50 meter från slaguggleboet. En rödstjärt flyger ivrigt runt oss och vi hör göken hoa på håll.

Spillkråka vid bohål

 

Slagugglehanen kommer inte in till honan medans vi är kvar. När det börjar skymma så packar vi ihop och åker hem. En skön dag med lite smått och gott.

 

/Hasse