14:e november

Några timmar i örnkojan

Efter en hektisk höst med massor av arbete som påverkat min ork, tid och möjlighet till att komma ut och fotografera sitter jag nu i örngömslet igen. Det är första gången för den här säsongen. Det som drev mig hit denna dag var stanken från en låda slaktrester som jag haft i garaget i över en vecka. Lådan och dess innehåll placerade jag nu ut till örnarna och när jag ändå var här så passar jag på att sitta några timmar i gömslet.

Efter att ha lagt ut maten till örnarna går jag bort till kojan och kliver in. När jag öppnar dörren möts jag av tusentals insekter som bolmar ut från gömslet och upp i ansiktet på mig. Det tar några sekunder innan jag inser att det är min panlampa som de dras mot. Jag tar av mig lampan och hänger den i ett träd några meter bort. Jag ser nu att det är någon form av myggor som kläckts i gömslet. Myggsvärmen lämnar nu mig och söker sig till lampan i stället. Det tar mig närmare en kvart innan jag har lyckats få ut de flesta av myggen från gömslet och lockat bort dem till lampan. När det har lugnat sig något kliver jag in i gömslet och stänger dörren. Väggarna är fortfarande täckt av mygg men de håller sig lugna så jag kan montera upp min utrustning. När jag är klar lutar jag mig tillbaka och inväntar morgonens ljus.

Ljus ja, kanske avsaknaden av ljus. Sakta börjar jag skönja konturerna utanför. Morgonen övergår till förmiddag och en tät, fuktig dimma ligger över platsen. En skata landar i mörkret och strax därpå en nötskrika. Det blir en lugn och ovanligt tyst morgon. Vanligen brukar korparna hålla låda från tidig morgon till sen kväll men denna dag är det helt tyst. Timmarna går och inga örnar syns till. Ett par av gråspett besöker maten under hela förmiddagen och det fick bli behållningen av denna dag. När klockan närmar sig lunch packar jag ihop och åker hem. Jobbet kallar även denna dag.

Skata i nattligt ljus

Tät dimma över dalen

Blöt skata

Nötskrika i tidig morgon

Nötskrika

Gråspett

Nyfiken skata

//Hasse Andersson