13:e september

13:e september

Efter några kvällar på jakt efter älg och björn utan framgång tar jag åter en tidig morgon med fokus på insekter. Jag åker bort till den lilla vägen som går in bakom Gävle bro och vidare ut mot Kungsbäck. Efter någon kilometer stannar jag vid sidan av vägen. Det är tät dimma och jag ser på klockan att jag är en halvtimme tidig. Jag tar bilen och åker en sväng på de små vägarna med förhoppning om att få se något skoj men efter en halvtimme är jag tillbaka vid den lilla korsningen där jag började. Jag riggar min utrustning och börjar leta insekter inne bland grässtråna. Efter en stund får jag syn på en familj bladlöss. De sitter samlade på ett blad och inväntar att solen ska värma upp dem och att daggen torkar bort och blodcirkulationen kommer igång igen. Detta är ett perfekt tillfälle för mig att fota dem med tekniken fokusstacking. När man fokusstackar, eller som man i dagligt tal säger "stackar" bilder så tar man flera exponeringar med lite förskjuten skärpa mellan varje bild. Man börjar i regel med den del som ligger närmast kameran och sedan stackar man sig fram tills man fotat hela insekten. Dessa bilder sätter man sedan ihop till en bild i datorn. På detta vis kan man få ett nästan obegränsat skärpedjup i hög förstoringsgrad. Här kan du se en film som visar förloppet >>

 

Blödlöss

Familjen bladlus, 38 exponeringar stackade i Zerene
 

Kan det vara far och dotter bladlus tro?, 31 exponeringar stackade i Zerene

 

Blomkrabbspindel, 49 exponeringar stackade i Zerene

 

Blomkrabbspindel med delar av sin älskare i nätet, 70 exponeringar stackade i Zerene

 

Den vackra fjädermyggan, 32 exponeringar stackade i Zerene

/Hasse Andersson