13:e december

13:e december

Luciamorgon och jag kan konstatera att mina barn är stora nu. Har inte haft en tanke på lucia som tidigare var så viktigt när barnen var små. Denna luciamorgon befinner jag mig i kojan på berget där vi matar kungsörnar vintertid. Det är för min del säsongens första sittning. Med mig har jag en trafikdödad hare, kameraväskan och lite mat. Till ljuset från min pannlampa tar jag mig upp på berget. Bakom mi

g hör jag ljudet från en sparvuggla som ropar ut sitt höstläte i mörkret. Under natten har stormen Sven passerat och det blåser fortfarande ca 8 sekundmeter när jag i skydd av mörkret låser upp hänglåset till gömslet och kliver in. Jag tänder kaminen, monterar upp kameran i fotogluggen, häller upp en kopp kaffe och lutar mig tillbaka. Det är tyst så när som på vinden. En halvtimme senare hör jag en duvhök ropa och en grupp korpar som i mörkret har tagit plats i blixttallen bakom kojan börjar kackla så som bara korpar kan.

Morgonljuset stiger sakta och dagen tar sin början. Korparna är försiktiga och håller sig runt maten men vågar inte gå ner. När klockan närmar sig elva landar de första korparna. Jag har samtidigt fåt syn på en kungsörn på berget mitt emot. Ca 700 meter bort.

Det går någon timme och jag äter en kycklingsallad och dricker en kopp kaffe. Som vanligt smakar det gott när man är ute i naturen. Av ljudet att döma så är det en skogsmus under golvet och det låter som om även den äter lunch. En gråspett har landat vid maten och tittar sig oroligt omkring.

När klockan närmar sig ett lyfter kungsörnen från andra sidan dalen och passerar på sidan om mig och landar i blixttallen snett bakom kojan. Den blir sittandes ett kort tag innan den flyger iväg igen.  Jag följer örnen med kameran och ser hur den flyger över dalen över till andra sidan. Landar rakt på en annan örn. Det blir ett kort bråk och sen flyttar den andra örnen på sig och sätter sig i trädet bredvid. Lugnet sprider sig åter vid åteln.

Suddig kungsörn flyger förbi… eller ja, örnen var inte suddig utan bilden blev suddig?
 

Kungsörn i blixttallen
 

Korp på gren
 

Nyfikna korpar
 

Avundsjuka
 

En vacker korp
 

Korp
 

Hallå där!

Ljuset förvinner snabbt så här års. När klockan passerar två mörknar det och vid tre är det helt mörkt. Jag packar ihop mina prylar, låser kojan och knallar av hemåt. En rätt normal dag vid kojan. Kråkor, korpar, skator, gråspett och två kungsörnar på håll. 

/Hasse Andersson