12:e mars

12:e mars

Säsongen börjar lida mot sitt slut vad det gäller kungsörn. Dock har det varit en del aktivitet kring åteln så jag bestämmer mig för att sitta en dag i kojan för att se vad som händer. För att komma upp i tid måste jag åka hemifrån vid 03.30 på morgonen så jag bestämmer mig för att åka upp redan i går kväll och sova kvar i kojan i stället. Det är även en del varg i krokarna så med lite tur kanske jag kan höra varg på natten? Jag kommer upp vid 22 på kvällen efter den sedvanliga skidturen ut i till kojan. Allt är lugnt och det syns tydligt att det har varit aktivitet på maten dagarna innan. Jag lägger ut en räv och ett rådjur och installerar mig i kojan. Kojan är en liten låda av masonit precis lagom stor att sträcka ut sig på golvet i. Efter att jag har riggat kamerorna och gjort klart inför morgonen lägger jag mig ner och lyssnar till nattens ljud. Vinden susar mjukt ute i natten och jag somnar sakta in.

05.30 ringer mobiltelefonen, det är dags att göra sig klar. Jag packar ihop sovsäcken och kokar lite te på mitt nyinköpta kök. Ett Primus OmniFuel som är ett robust och driftsäkert kök. En skinkmacka och en kopp Te senare så är jag klar för dagens äventyr.

05.50 landar det korp i tallen bakom kojan och 20 minuter senare landar en svart siluett i tallen framför kojan. Siluetten säger mig att det är en kungsörn. Bara 15 meter framför mig sitter den och stirrar ner på maten. Den verkar orolig och lyfter efter en stund och flyger bort mot berget. Förmiddagen går och det är full aktivitet på korparna men inga örnar.

Korp på räv. Det tidiga morgonljuset lyser vackert i den svarta fjäderdräkten

 

Korp som putsar sin fjäderdräkt i morgonljuset

12.30 – 16.00
Kungsörnen gör ett nytt försök att komma ner på maten. Den flyger över kojan och maten vid flera tillfällen men utan att våga landa. Efter en stund flyger den tillbaka till berget på andra sidan dalen och sätter sig i en tall. Där sitter den till det är dags för mig att packa ihop. Under eftermiddagen var det stor aktivitet på maten av korpar, skator, kråkor och en del mesar. Efter 18 timmar i kojan packar jag ihop mina prylar och beger mig av hemåt.

/Hasse Andersson