12:e december

12:e december

Söndag och -22 grader, strålande sol och gnistrande snön. Klockan är strax före 10 när jag beger mig iväg på premiärtur med skotern. Jag tar mig via skoterleder upp mot högboskogen där jag kryssar mig fram mellan grusvägar och små stigar. Efter ca 2,5 mil chansar jag lite och svänger rakt ut i skogen mot en myr där jag på våren har beskådat orrspel. Det är mycket snö i skogen och det känns lite oroligt att jag ska köra fast men den gamla yamaha´n gör sitt jobb. Strax därpå är jag ute på myren. 

Det är något speciellt med myrar, de sprider ett lugn i kroppen. Sommartid kan jag njuta av doften av sumpgas som tränger upp ur myren. Döda träd som envist står kvar som minnen från en svunnen tid. Nu i december breder myren ut sig som en stor sal framför mig. Jag stannar skotern, tar av mig ryggsäcken och häller upp en kopp kaffe. Allt är tyst… inte ett ljud! Efter en stund sväljer jag den sista skvätten kaffe och kliver av skoter. Jag sjunker ner till midjan i snön. Jag kravlar mig bort till en liten snötäckt gran som får agera förgrund i mina första bilder för dagen.

Vy över myren
 

Min arbetskamrat, Yamaha VT480 TF

På vägen hem får jag se något märkligt. Jag befinner mig mitt inne i skogen och passerar ett gammal hygge på höger sida. I motljuset får jag plötsligt syn på en rök som stiger upp från ett träd. Jag stannar skotern och läser av terrängen. Kan det rinna vatten här? Det är -12 grader och det ryker kraftigt från trädet. hmm… måste ligga ett djur där bakom snödrivan. Jag smyger fram och tittar. Med kameran redo pulsar jag ut mot röken. När jag har ca 20 meter kvar slår det mig att det kanske är ett björnidé? Det ser ut att vara en kulle under snön och i det här området har jag sett björnspillning vid flera tillfällen? jag överväger med mig själv hur jag ska göra. Det är ingen bra idé att väcka en björn mitt i vintern och framförallt inte när jag står med snö upp till midjan och har 80 meter till skotern. äh.. tänker jag, det är säkert något annat. Jag smyger sakta fram. Väl framme ser jag ett litet hål i snön där röken kommer ur. Jag lyssnar försiktig om jag kan höra något vatten men det är helt tyst. Får lust att gräva med händerna men något säger mig att låta bli. Jag pulsar försiktigt tillbaka till skotern. Ovetandes om vart röken kom ifrån. Märkligt, detta måste jag kolla igen till våren. På vägen hem sitter jag och funderar. kanske rinner det vatten där, kanske något annat… spännande var det iaf.

   

 

 

/Hasse Andersson